Jaka proporcja whisky do wody

Często w dyskusjach na temat alkoholi, pojawia się pytanie o proporcje poszczególnych składników drinków, barmani kierują się pewnymi regułami ale my, kiedy przyrządzamy drinki dla siebie lub przyjaciół, możemy po prostu łączyć składniki w taki sposób jaki odpowiada naszym kubkom smakowym. Kiedy jednak chodzi o whisky, kierowałabym się jedną ważną zasadą, a mianowicie taką, żeby do drinków i koktajli używać jedynie whisky mieszanych, czyli na przykład whisky Balantine, a whisky single malt pić bez dodatku coli i lodu a jedynie z wodą. Należy pamiętać, że dla właściwej oceny walorów smakowych destylatu, ogromne znaczenie ma sposób jej podania. Kiedy na przykład dobrą whisky Chivas zmieszamy z colą zupełnie zatraci ona swój smak, po co więc kupować drogą whisky, skoro w zupełności do drinków wystarczy o wiele tańszy produkt? Z kolei lód zbyt obniża temperaturę alkoholu, wówczas nasz kubki smakowe nie są tak wrażliwe i także tracimy wiele doznań. Aby je w pełni docenić należy podawać whisky w temperaturze pokojowej, rozcieńczoną niewielka ilością wody. I tutaj pojawi się zapewne pytanie – Jaka proporcja whisky do wody? Otóż nie ma jednej właściwej odpowiedzi, jest to kwestia indywidualna, zwykle jednak nie powinno przypadać więcej, jak cztery części whisky na jedną część wody. Do szerokiej szklanki z grubym dnem (pamiętajmy, że dla właściwej oceny smaku i zapachu, ważne jest specjalne szkło do whisky), wlewamy alkohol – około 40 ml, po czym stopniowo dolewamy niegazowaną, nisko mineralizowaną wodę i smakujemy. Wodę należy dodawać za pomocą miarki, tak by móc odnotować jaka ilość poszczególnych płynów nam odpowiada. Zarówno woda jak i whisky powinny mieć temperaturę pokojową.

Zobacz jak serwować ballantine i inne markowe whisky!

Podobne artykuły:

Leave a Reply